Sinds 1998 hou ik me bezig met marketing en communicatie. Met het groter worden van internet groeide mijn interesse voor online marketing. Sinds 2013 is het m’n corebusiness. In al die jaren heb ik allerlei problemen voorbij zien komen en helpen oplossen. Maar wat zijn nou de 5 meest voorkomende online marketing problemen? Daar gaat deze blog over.
De 5 meest voorkomende online marketing problemen
Onderstaand de top 5 uit mijn werkpraktijk; dus waarmee klanten naar mij toekomen. Ieder probleem verdient eigenlijk een eigen blog, zoveel is erover te vertellen. Maar hee, dit is een top 5 – die hou ik kort en krachtig. Daar gaan we, in willekeurige volgorde:

1. Ik worstel al zo lang met de websiteteksten, dat ben ik zat
Zelfs al schrijf je best aardig, schrijven voor je eigen website is en blijft moeilijk voor veel mensen. Je wilt jezelf niet op de borst kloppen, maar wel de problemen van (potentiële) klanten en de mogelijke oplossingen in goed geschreven én geoptimaliseerde teksten vangen. Dat is alles behalve eenvoudig.
Dus zitten mensen eindeloos te schaven en herschrijven. Of ze laten de boel de boel en kijken zo min mogelijk op hun eigen website om er niet mee geconfronteerd te worden. Beide tactieken zijn frustrerend. En het blijft aan je knagen, omdat je weet dat goede teksten belangrijk zijn en zelfvertrouwen geven, en de lezer vertrouwen in jou.
2. We hebben geen tijd voor online marketing
Dit is iets waar ik gemengde gevoelens over heb. Ik ben in te huren als online marketeer, dus het mag duidelijk zijn dat ik dit werk graag doe voor anderen. Tegelijkertijd geloof ik dat online in het eigen bedrijfsDNA moet zitten om er langdurig de vruchten van te plukken. De interne continuïteit moet gewaarborgd zijn.
In een transitieperiode kan het ideaal zijn om het tijdelijk uit te besteden. Bijvoorbeeld als de eigen marketeer langdurig ziek of ontslagen is. Het compleet uitbesteden vanuit desinteresse is een strategie met boemerangeffect. Zeker wat betreft Social Media. Wat je online doet moet passen bij wie je offline bent.
3. Ik probeer alles alleen te doen en dat lukt niet (meer)
Dit is een kip & ei kwestie. Je wilt eerst genoeg geld verdienen om te kunnen investeren. Om meer geld te verdienen, wil je investeren in wat daarvoor nodig is. Een klassieke patstelling die ik regelmatig tegenkom, zeker bij zzp’ers. Daarom ben ik zo’n voorstander van eerst sparen en daarná de zzp sprong wagen, indien mogelijk.
Wie enorm gedreven is om van zijn of haar idee een goedlopende business te maken, zal alles op alles zetten om de belangrijkste tijd- en geldinvesteringen te realiseren. Als je die drive ontbeert, dan gebeurt er niks of te weinig. Ik heb zoveel gesprekken gevoerd met mensen die eigenlijk niet echt willen. Zonde van ieders energie.
4. We worden niet gevonden via Google
Dit is een probleem waar je motiverend snel iets aan kunt doen. De meeste mensen die hierover inzitten hebben namelijk nog geen aandacht besteed aan voor hen relevante niche zoekwoorden. Die achterhalen en op een natuurlijke manier structureel verwerken in je website, zet het nodige in beweging. Een SEO tool voor WordPress zoals Yoast is daarin een fijne ondersteuner.
Enkel en alleen beter gevonden worden is natuurlijk niet het hele verhaal. Je wilt dat mensen je vinden én lang genoeg blijven om te doen wat jij ze graag ziet doen, zoals je e-boek downloaden, contact opnemen of doorklikken naar een andere websitepagina. Je wilt een mooie én converterende website.
5. Dat je aan SEO moet doen geloof ik wel, maar ik snap er gewoon niks van
Zoveel mensen hebben me verteld dat ze tureluurs worden van alle SEO adviezen en het daarin veelvuldig gebruikte vakjargon. Ze denken dat ze dom zijn omdat ze het niet snappen. Persoonlijk vind ik dat SEO vaak nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt. De meeste zzp’ers en MKB’ers hoeven echt niet all the way te gaan.
Nog los van de kans dat zo’n grote investering niet opweegt tegen wat het je oplevert, een goede SEO basis is meestal meer dan genoeg. Vervolgens hou je dat fundament gezond of je kiest ervoor om het van daaruit verder uit te bouwen. Wil je SEO zelf doen, maar kun je wel wat op maat gemaakt advies gebruiken? Check dan het SEO spreekuur.
Herken je één van deze 5 online marketing problemen?
Of heb jij een heel ander probleem? Wil je misschien vertellen over hoe jij een specifieke online hinderpaal handig overwonnen hebt? Laat het lezers en mij weten door te reageren op deze blog!
.
“Persoonlijk vind ik dat SEO vaak nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt. ” https://t.co/xwlTMwUslU @sonjavanvuren https://t.co/ZJ1hTXh9Ko
RT @sonjavanvuren: Top 5 online marketing problemen uit mijn werkpraktijk: https://t.co/RHmXvCQ9NQ [nieuwe blog]
De vijf meest voorkomende marketing problemen – https://t.co/yVSatL36G5 van @sonjavanvuren
RT @sonjavanvuren: “Dat je aan SEO moet doen, geloof ik wel, maar ik snap er gewoon niks van” https://t.co/RHmXvCQ9NQ