Onbewuste voorkeuren hebben invloed op hoe we met geld omgaan en dus op onze financiële situatie. Wat zijn nou veel voorkomende valkuilen? Daar is door mensen zoals Dan Ariely en Daniel Kahneman veel onderzoek naar gedaan. Voor deze column heb ik 3 valkuilen uitgekozen uit het enorme aanbod 😉
1. Een voorkeur voor de status quo
We houden vast aan wat we kennen, aan waar we vertrouwd mee zijn. We hebben dan ook de neiging te kiezen wat we eerder al kozen, zelfs al wéten we dat er betere opties zijn.
Een waardeloze verzekering of nutteloos abonnement jarenlang laten doorlopen en blijven vasthouden aan alsmaar slechter presterende aandelen zijn daar voorbeelden van.
Het is simpelweg veel makkelijker om iets te laten zoals het is. Veranderen vergt moeite en dan kan het ook nog eens zijn dat je iets verandert waar je later spijt van krijgt.
2. Beslissingen met terugwerkende kracht rooskleurig maken
Hiermee wordt bedoeld dat je slechte beslissingen uit het verleden NU best wel goed vindt, al staat dat op gespannen voet met de feiten.
Dit hoeft op zich niet zo’n punt te zijn, maar kan dat wel worden als je deze aanname hebt wanneer je soortgelijke beslissingen moet nemen, bijvoorbeeld over financiële zaken.
Als je denkt dat de voorgaande beslissing goed was of als je slechte beslissingen ‘vergeten’ bent, dan ben je geen ezel en stoot je je meer dan 2x aan dezelfde steen.
3. Aankopen goedpraten
Die tegenvallende aankoop die je zoveel geld heeft gekost? Hoezo, het viel helemaal niet tegen!
Hoe groter de investering, hoe meer kans dat je het goedpraat. Want geef maar eens toe dat je die paar duizend euro net zo goed had kunnen doorspoelen…
Wat ook meespeelt, is dat als je eenmaal iets in je bezit hebt je er meer waarde aan hecht. Omdat het van jou is. Jij bent de eigenaar.
Het eigenaarseffect speelt trouwens ook op als je iets wilt verkopen. Je hebt dan de neiging er teveel voor te vragen omdat je “emotionally invested” bent.
Meer lezen over ons feilbare denken?
In m’n blog Waarom we onbewust zoveel makkelijker te beïnvloeden zijn dan we denken gaat het over 16 (!) onbewuste vuistregels die ons soms of vaak parten spelen.