“Gratis is dé manier om mensen over de streep te trekken om zaken te doen met jou!” Dat is wat je vaak hoort, zeker sinds we met z’n allen in het internettijdperk zitten. Als je slim gebruik maakt van het psychologische effect van gratis, dan gaan mensen (meer) kopen.
Los van wat ‘slim gebruik maken van’ precies betekent en je er instinctief waarschijnlijk geen lekker gevoel bij krijgt: onderschatten we het (anonimiserende) effect van internet niet? Met als gevolg dat je vooral gratis in je eigen voet schiet?
Want dankzij internet hebben we toegang tot oneindig veel kennis
Waar je vroeger experts voor nodig had, snor je nu zelf uit (lang leve de how-to’s op YouTube!). Een blog cursus volgen, business advies inwinnen of om SEO hulp vragen? Mwah. ‘Alles’ is toch gratis en voor niks te vinden op het internet? Het lijkt wel alsof we daardoor zijn gaan denken dat we ‘alles’ zelf kunnen. Dóen is vers twee, uiteraard, maar het gaat om de perceptie.
Het lukt ons bij lange na niet om de schaarse pareltjes te vinden in die almaar groter wordende berg gratis. Toch hebben we het idee dat ‘alles’ gratis binnen vingertoppen bereik is. Of we er ook daadwerkelijk gebruik van maken, doet er eigenlijk niet toe. Enkel die gedachte op zich laat je al anders aankijken tegen betaalde online dienstverlening.

Waarom betalen als je het ergens gratis kan krijgen?
Zo denken krenterige Hollanders. Toch? Daar gebruik van maken is het adagium, dus geef iets waardevols gratis weg als trigger. Stel nou dat jij via Google en/of Social Media zoiets waardevols hebt gevonden én dat je ermee aan de slag bent gegaan, dan is de prangende vervolgvraag:
Heb je in de weken of maanden daarna op de één of andere manier een betaalde verdiepingsslag gemaakt, een abonnement genomen of iets gekocht bij de betreffende aanbieder? Heeft het je ertoe aangezet om het professioneler aan te (laten) pakken? Ben je getriggerd?
Een concreet online businessvoorbeeld ter illustratie: Dropbox
Inmiddels wil Dropbox meer zijn dan “a free service that lets you bring your photos, docs, and videos anywhere and share them easily”, maar dit is nog steeds waar ze om bekend staan. Dropbox is in 2007 van start gegaan en vaak aangehaald als een goed voorbeeld van ‘succesvol gratis’. Een organisatie die het freemium model tot in de ultieme puntjes beheerst.
Het basisaccount is kosteloos en (incentive!) met iedere nieuwe Dropbox’er die je aanbrengt, krijg je meer geheugencapaciteit. Een deel van de basisgebruikers gaat daardoor een stukje van jouw marketing doen. Dus leveren ze toch iets op, zogezegd.
Maar hoeveel betalende klanten had Dropbox?
1%, heeft iemand uitgerekend. Wanneer dat was? 6 jaar (!) nadat ze van start waren gegaan. Maar zoiets uitzoeken deden weinig mensen. We werden meegesleept in het sympathieke en aansprekende verhaal van het bedrijf dat cloud storage populair, begrijpelijk en lekker eenvoudig maakte.
Nou kun je nog steeds flink wat verdienen als het 1% van een heel groot aantal is. Maar ja, Amazon en Microsoft hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Beter goed gejat, dan slecht bedacht… Firstmover zijn, is lang niet altijd een voordeel en dan nog: 1% van willekeurig welke grote markt ‘krijgen’, is veel moeilijker dan je denkt.
Wat kun je als ZZP’er of kleine MKB’er met dit verhaal?
Niets of weinig. Misschien wat meer als je kunt programmeren. De meeste zzp’ers verhuren zichzelf en dat is niet schaalbaar. Vroeger heette dat freelancen. Ondernemen is iets creëren waarvoor jij in de toekomst (deels) niet meer nodig bent, terwijl het wel inkomsten blijft genereren voor jou.
Wat je regelmatig ziet, is dat mensen het freemium model op zichzelf toepassen. Daarmee bedoel ik niet het creëren van een geautomatiseerd, online lesprogramma waarmee je slapend rijk wordt (spoiler: not). Sommige zelfstandigen en kleine MKB’ers bieden een deel van hun (online) dienstverlening gratis aan.
Dat is tijd die je niet aan iets anders kunt besteden
Maar je verwacht dat mensen hierdoor getriggerd worden om zaken met jou te doen. Want als ze eenmaal jouw bijzondere dienstverlening hebben ervaren, betalen ze er vervolgens graag voor. Nou helpt het Dropbox verhaal in ieder geval wel om daar kritischer op te zijn – los van wat je doet en hoe sympathiek jouw verhaal is.
Dat is echter niet het enige. Een psychologisch nadeel is dat gratis een goedkoop imago heeft en uitnodigt tot kosteloze of zo goedkoop mogelijke voortzetting. Ik bedoel niet dat gratis verstandelijk gezien simpelweg kosteloos is. Iets wat je gratis krijgt, heeft voor je gevoel minder waarde – al blijkt datgene nog zo nuttig (denk aan het ankereffect).
Eigenlijk is tijd het kleinste onderdeel van wat er verkocht en gekocht wordt
Neem uit eten gaan. Je zit in een gezellig restaurant. De ober staat klaar om je bestelling op te nemen. Voordat je dat laat gebeuren, vraag je: “Hoeveel tijd is de kok bezig met die groenteschotel á la crème?” Het lichtelijk verbouwereerde antwoord: “Nou, ehh, een halfuurtje, geloof ik.”
“Wat?!” roep jij onthutst uit. “En daar durven jullie bijna veertig euro voor te vragen? Veer-tig eu-ro?!” Andere eters slaan dit ongebruikelijke tafereel enigszins ongemakkelijk gade. Na een paar minuten van heen-en-weer gesteggel sta je met een lege maag buiten.
Je ‘koopt’ expertise, kennis, kunde, opleiding, vele jaren werkervaring
En de concrete toepassing daarvan, die het makkelijker, fijner of leuker maakt voor jou en/of je business verbetert. Ken je het verhaal over een monteur die geconfronteerd wordt met een pruttelende auto? Hij luistert aandachtig en geeft een tik op een bepaald onderdeel van de motor. Prompt draait de motor als een zonnetje.
Blij en dankbaar vraagt de klant wat de kosten hiervan zijn. Het antwoord maakt hem boos. “Waarom moet ik zoveel betalen voor één tik?!” De reactie van de monteur: “Die tik is maar 1% van de prijs. 99% is precies weten waar je moet tikken en dat vervolgens op de goede manier doen, zonder iets te beschadigen.”
Je ‘koopt’ ook gemak, een snelle oplossing, niet alles zelf hoeven uitzoeken
Er zal vast wel een YouTube filmpje zijn wat laat zien hoe je dit soort dingen zelf kunt doen. Daar heb je het weer: omdat we denken dat ‘alles’ op het internet te vinden is en we eindeloze prijsvergelijkingen zouden kúnnen maken, verandert onze kijk op mensen die het in de dagelijkse, professionele praktijk brengen.
“Ohhh, is het zó makkelijk?!” Zo lijkt het wel, als je vanuit een comfortabele positie naar een beeldscherm zit te turen of iemand een ogenschijnlijk simpele tik op een motor ziet geven. Of als je een soepel lopend tekstje zit te lezen. Je ziet een eindresultaat, niet alles wat daaraan vooraf is gegaan.
Wat ik wél gratis doe
Ik geef veel kennis en tips weg in m’n blogs. Vanuit inmiddels 22 jaar marketing en communicatie werkervaring en zonder het etiket GRATIS erop te plakken. Verder dan dit ga ik allang niet meer.
Dus nee, de 10e strip van m’n blogstrippenkaart wordt niet gratis om mensen over de streep te trekken er één aan te schaffen. Het is niet zozeer dat je daar de ‘verkeerde’ mensen mee aantrekt, maar wel een andersoortige mindset. Gaat het om wat je biedt en hoe je dat doet of uitvoert, of om iets zo goedkoop mogelijk krijgen? Dat maakt een wezenlijk verschil.
In continuïteit voor alle betrokken partijen investeer ik daarentegen graag. Vandaar dat een 10-strippenkaart voordeliger is. Een mooi bijeffect van zoiets is dat het wederzijdse commitment er bijna vanzelfsprekend ingebouwd zit. We gaan voor de lange termijn. De enige manier om écht iets op te bouwen, zeker online. Dus, wat mij betreft:
Wees voorzichtig met ‘gratis’ – het kan je ‘duur’ komen te staan
.
deze september 2014 blog heb ik geüpdate en aangepast en opnieuw gepubliceerd op 24 september 2020
.
’t ergste is via inmail op Linkedin RT @sonjavanvuren: ‘Leuren’ met gratis online dienstverlening. Doe jij dat? http://t.co/Ui2DYptPdF
dat het klanten naar je toe zal lokken werkt dus niet. punt. en ik ben al lang geleden gestopt met gratis. ik sta toch ook niet bij de albert heijn mijn boodschappen in te pakken en vertel de cassiere toch ook niet dat ik deze boodschappen gratis meeneem?
je vindt het wel normaal om de monteur, de kapper of de tandarts te betalen maar wil onderhandelen over de prijs van de coach die je wil inhuren of de cursus die je wil doen? ‘kan het niet zus of zo?’
heb er ook een aantal keren over geblogd. (zie link.)
Goeie blog, Karin! Meteen gedeeld op Twitter. En zo te lezen zijn we het helemaal met elkaar eens. 😉
Blog @sonjavanvuren: Waarom betalen als je het ergens gratis kan krijgen? http://t.co/FWE2ozVSp9
@Sonja: zag het! dank! het blijft me verbazen. ik heb de laatste tijd wel wat vaker kleinere donaties gedaan voor gratis sites, waaronder wikipedia en een gratis thema wat ik ooit gedownload had. als we elkaar kunnen helpen?
Ja, zo doneer ik bijvoorbeeld ook aan http://www.brainpickings.org omdat ze zoveel leestips deelt en uitgebreide recensies schrijft. Ze heeft me al heel wat plezierige en inzichtrijke leesuren bezorgd. Mijn dankbaarheid laat ik ook graag op die manier blijken.
Of doneren aan de makers van een WordPress plug-in die je geweldig vindt. Zo help je elkaar inderdaad. Maar uit de statistieken blijkt keer op keer dat slechts een klein percentage gebruikers hiertoe overgaat en dat de afstand en anonimiteit van internet dat ‘verergert’.
RT @sonjavanvuren: ‘Leuren’ met gratis online dienstverlening. Doe jij dat? http://t.co/zLjEVmvx8Y [nieuwe blog]
Ik heb niks tegen gratis. Sterker nog net zoals jij je blogs schrijft, Sonja, kan ik bekijken en rondkijken of je iets voor me kunt betekenen. Daarbij kan ik bij de Albert Heijn lekker gratis een blokje kaas of koek proeven waarna ik kan bepalen of dat iets voor me is, voor ik overga tot een grote aankoop.
Als je blogt en bloggen is je product, kunnen mensen direct aan je blogs zien wat jij te koop hebt en of ze dat bevalt. andersoortige dienstverleners moeten daar creatiever in zijn en een van de dingen is dan gratis iets aanbieden. Iets kleins, iets leuks, iets informatiefs waarmee je laat zien wat je kunt en wie je bent. En ja, het trekt ‘lurkers’ aan en ja het trekt nieuwsgierige leuke klanten aan. De gratis Donkere Dagen gesprekken (die ik puur maakte omdat ik dat zelf leuk vond en kon laten zien waarover mijn dienstverlening gaat) hebben me bv. goed betalende klanten opgeleverd.
En karin heeft helemaal gelijk: niks niet onderhandelen. Ik onderhandel nooit over mijn prijs want dat doe je ook niet bij de bakker, al krijg je daar ook wel eens een koekje 🙂
@Nicole: wat ik gratis weggeef zijn mijn blogposts en mijn nieuwsbrief met informatie. heb pas geleden wel toegegeven aan een onderhandeling. spijt van. doe ik dus niet meer. les geleerd.
Groot gelijk, niet toegeven in onderhandeling. Heb ik ook eens gedaan. Veel spijt van gehad. Dat werkt ook niet. Goed om je ervaringen te lezen. Dat versterkt ons 🙂
Ik heb ook niks tegen gratis, Nicole, maar ben er wel voorzichtiger mee geworden. Super om te lezen dat die Donkere Dagen gesprekken fijne klanten gebracht hebben. Zelf heb ik nog nooit op een dergelijke manier nieuwe klanten gekregen (daarmee bedoel ik mensen die je niet al (digitaal) kende, ‘echte’ onbekenden dus). Maar misschien bood ik in het verleden simpelweg de verkeerde dingen gratis aan.
Mijn blogs werken absoluut, in de zin van dat ze laten zien dat ik kennis van zaken heb en goed kan schrijven. Hetzelfde kan ik over jouw blogs zeggen (en dat heb ik ook gedaan 🙂 ). Al bied je geen schrijf-/blogdiensten aan, met blogs kun je laten zien hoe inhoudelijk sterk je bent. Gecombineerd met iemands eigen, unieke tone-of-voice trekt dat absoluut potentiële klanten aan die bij je passen.
Wat hieraan vooraf gaat is natuurlijk wel: gevonden worden. En dat valt niet mee in de inmiddels immense online ‘wildernis’. Social Media bieden uitkomst, als je ‘doelgroep’ zich daar bevindt en dan gebeurt het al snel dat je digitaal bekend raakt met elkaar voordat de eventuele stap naar klant-worden, wordt gezet.
Dan ben je geen vreemden meer voor elkaar en kan een kleine incentive (voor je nieuwsbrief lezers bijvoorbeeld, dus niet zomaar iedereen) iemand doen besluiten om er nu toch echt serieus voor te gaan. En dan heb je er ‘zomaar ineens’ een nieuwe, betalende klant bij. 😉
”Gaat het om jou en wat je biedt of om iets zo goedkoop mogelijk krijgen?” Gratis ;-)[blog] http://t.co/u5dUxOBOkk via @sonjavanvuren
Mooi blog over lege lokkers en het dure van gratis. Knappe eyeopener van @sonjavanvuren op http://t.co/OJpdjeT9WZ
Ik wou hier ook over schrijven, maar da’s mooi dat jij het al gedaan hebt, dat scheelt weer. Het is een valkuil waar vooral beginnende online ondernemers in stappen. teveel gratis weggeven. Ik vind het ook: een goed blog is een wekelijks geschenk aan de lezer. Plus nog wat welgemikte ebooks. Ik geloof daarbij meer in kwaliteit dan in kwantiteit.
Ja, een goeie wekelijkse blog is als een cadeautje. Overigens denk ik dat een blog van jouw scherpe hand wel degelijk nog steeds waardevol zou zijn, Kitty, ook omdat jij een groter bereik hebt dan ik.
Gratis een stuk van je dienstverlening weggeven? Lees dan eerst dit artikel van @sonjavanvuren http://t.co/XpQ2Y4yRac