Je wilt iets veranderen. Een vervelende gewoonte afleren. Een bepaalde werkwijze verbeteren. Je uurtarief leefbaarder opschroeven. Vaker wandelen of fietsen. Meer tijd met je gezin doorbrengen. Geen zoetigheid meer eten. Wat het ook is voor jou als lezer van deze blog…
Je wilt veranderen
Of beter gezegd, je wilde veranderen. Want er is dit jaar he-le-maal niets veranderd. En je geeft grif toe dat je daar niet verbaasd over bent.
Diep van binnen weet je namelijk dat je niet kúnt veranderen. En daar zijn minimaal 5 goed onderbouwde redenen voor.
1. Het laat je koud
Je weet dat je er om zou moeten geven, maar het doet je niks. Je hart maakt geen sprongetje. Integendeel. Alleen de gedachte al dat je er serieus mee aan de slag moet…
Het is moeilijk om verantwoordelijkheid te pakken voor iets wat je gevoelsmatig koud laat. Ondanks dat kun je wel een poging wagen, want soms verandert je gevoel door het tóch te doen:
Je gaat het doen, proeft snel de smaak van succes en begint er daardoor warm voor te lopen. Als je echter niet supersnel ervaart dat het je makkelijk afgaat, dan stop je er waarschijnlijk net zo snel mee.
2. Je krijgt geen erkenning
Als je iets wilt (of moet) veranderen in verband met een ander, bijvoorbeeld je partner, de baas of een belangrijke collega, dan is diens erkenning cruciaal.
Je hebt bevestiging nodig dat je op de goede weg bent. Het is ontmoedigend als die uitblijft of je erom moet vragen.
Het is evenmin stimulerend als er wel aandacht is, maar alleen als het niet goed gaat…
3. Je hebt geen vertrouwen in jezelf
Als je van tevoren denkt dat het je toch niet zal lukken, geef je de veranderpoging niet jouw volle 100%. Bewust of onbewust saboteer je de boel.
“Zie je nou wel dat ik het niet kan,” is de gevolgtrekking.
Waarmee iedere nieuwe poging met een steeds grotere achterstand begint. En veranderen steeds onwaarschijnlijker wordt.
4. Tijdgebrek
Sommige veranderingen vragen veel tijd en moeite. Hoe kun je dat in je volle leven inpassen?
Je bent gemotiveerd, maar raakt gefrustreerd als je aan het eind van een dag rennen en vliegen wederom moet constateren dat je niet hebt gedaan wat je wilde doen.
Je komt er gewoon niet aan toe. Dus laat maar zitten. Scheelt een hoop frustratie.
5. Je omgeving werkt niet mee
Jij wilt minder drinken, maar je maten blijven ieder weekend het bier onder je neus schuiven. “Wat ben jij nou voor een mietje?!”
Je man blijft Belgische bonbons voor je meenemen, ondanks jouw verwoede pogingen om dit soort zoetigheden te laten staan.
Het kabaal van een doorgaande weg vlakbij je huis of werkplek maakt je gek.
Dit soort dingen slurpen kostbare energie op, ten koste van de gewenste verandering.
Diepgewortelde gewoontes verander je niet zomaar
En belemmerende overtuigingen zijn al net zo hardnekkig. Er zijn niet voor niets hele beroepsgroepen die zich ermee bezighouden – lifestyle coaches en verandermanagers. Jezelf veranderen of je bedrijf opnieuw uitvinden, is geen sinecure.
Iets structureel veranderen, inclusief de onvermijdelijke tegenslagen incasseren, is makkelijker als je goed in je vel zit. Als je gezond bent, zelfvertrouwen hebt en realistisch blijft. Maar ja, dát je iets wilt veranderen kan juist met één of meer van die dingen te maken hebben.
Bij mij werkt succesvol veranderen zo:
- ik moet het heel graag willen en geloven dat ik ertoe in staat bent
- laagdrempelig en kleinschalig beginnen zorgt voor een vliegende start
- daardoor krijg ik doorgaan vertrouwen (zie je wel dat ik het kan)
- niet een paar dingen tegelijkertijd willen veranderen, dat botst gegarandeerd met m’n reguliere actielijst en dan wordt het teveel
Voorzichtig en gestructureerd stapje voor stapje doorpakken
Dat is mijn verandering recept. Wat het beste werkt, verschilt natuurlijk per persoon. Zo zijn er mensen die rigoureus het roer omgooien, omdat ze kleine stapjes juist demotiverend vinden.
Wat ik onlangs veranderd heb? Ik at veel chocolade en wilde dat niet meer. Wij leven behoorlijk gezond en hoe je het ook wendt of keert, daar hoort veel van dat zoete, vette spul niet bij. Er waren twee dingen waar ik van tevoren rekening mee kon houden:
- uit ervaring weet ik dat iets compleet afzweren niet werkt bij mij.
- ik realiseerde me dat ik chocolade als een guilty pleasure zag (extra verleidelijk dus)
Ik had er alle vertrouwen in dat als ik het mezelf niet helemáál zou ontzeggen, ik sterk genoeg zou zijn om het bij één stukje per dag te laten. Waar ik dan wel voluit en zonder schuldgevoel van mocht genieten.
Het gevolg?
Sinds een paar maanden eet ik nog maar een paar keer per week wat chocolade en soms eet ik het wekenlang helemaal niet. Zo’n ‘extra’ effect had ik niet verwacht! En m’n man ook niet 😉
Hoe verander jij het liefst?
Wanneer gaat het je moeiteloos af en op welke momenten ging je al worstelend (tijdelijk) ten onder? Of heb je het wel even gehad met al dat verandergedoe?
Laten we wel wezen, hoe je nú bent, is goed genoeg! Het klinkt paradoxaal, maar als je dát kunt accepteren, is het veel makkelijker om te veranderen. Is dat ook jouw ervaring?
Kitty Kilian zegt
Tsss. Zou mij dat nou ook lukken? Dat zou mij nou nooit lukken. Zou mij dat nou ook lukken? Dat zou mij nou nooit lukken. Zou mij dat nou ook lukken? Dat zou mij nou nooit lukken. Tsss.
Kitty Kilian zegt
Ik bedoelde: dat ene stukje chocola, en dan de rest laten liggen. Lukt niet.
Sonja van Vuren zegt
Ja, dat verschilt dus per persoon. Bij jou werkt geheelonthouding waarschijnlijk wel? Dan weet je van jezelf: áls ik er eenmaal aan begin… dus is het beter er helemáál niet aan te beginnen. Of in ieder geval niet te vaak. 😉
Ken je Gretchen Rubin? Zij vertelt helder over dit soort persoonlijkheidsverschillen en dat je daar juist inventief gebruik van moet maken voor een leuker leven: https://www.youtube.com/watch?v=xZdl0kRFG7w
Nicole zegt
Leuk toeval: ik heb net haar boek gekocht. Nu helemaal zin om die te lezen 🙂
Sonja van Vuren zegt
Ha, dat is zeker toevallig zeg. Veel leesplezier. En we lezen binnenkort je blog erover wel. 😉
Nicole Offenberg (@OffenbergNicole) zegt
“Hoe verander jij het liefst?” http://t.co/eHWvp8Pev6 lekker lezen, dit blog van @sonjavanvuren
Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt
“Iets structureel #veranderen is makkelijker als je goed in je vel zit”, helder blog van @sonjavanvuren op http://t.co/ST00BZQz2H
@216mkb zegt
RT @sonjavanvuren: Je wilt veranderen? 5 redenen waarom jij alles bij het oude laat en 1 manier om het anders te doen:
Karen André (@AtelierKaren) zegt
Je wilt veranderen? 5 redenen waarom jij alles bij het oude laat en 1 manier om het anders te doen http://t.co/TIjTaMeVpW
Judith van Barlingen (@JudithBarlingen) zegt
Je wilt veranderen? 5 redenen waarom jij alles bij het oude laat van @sonjavanvuren http://t.co/8KTd0mkcqi
Moniek Martens zegt
Pindasaus. Ik heb, HAD, het met dat heerlijke pittige bruine goedje. Was het niet gewoon thuis dan vroeg ik uit eten schaamteloos overal dubbel pindasaus bij. Of’t nou vloekte bij het eten of niet.
Gedachteloze Gewoonte, niets anders. Ik proefde het niet eens meer.
En toen was het genoeg. Hopla, van de 1 op de andere dag no more pindasaus. Nog 1 a 2 keer per week komt het bij het eten. En dompel ik niet mijn hele hap onder, nee, ik neem precies genoeg 🙂
Sonja van Vuren zegt
Haha, wat schaamteloos inderdaad. 😉 Bedankt voor je leuke reactie, Moniek en highfive – we’ve done it! What’s next? 😀
@Loopzonderpijn zegt
‘Hagelslag is geen vast onderdeel van m’n ontbijt meer. Dat had ik niet verwacht. M’n man ook niet!.. http://t.co/At3h08wwxQ @sonjavanvuren
Moniek Martens zegt
Haha… what’s next.. Vriend zou meteen roepen ‘Hoge Hakken’! Ik ben het nog niet met hem eens. Zelfs niet na mijn aanschaf van de ‘Cornetto-Stiletto’s; mijn creditcard ligt nog steeds op de Intensive Care 😀
Karin Verheij (@karinloopbaan) zegt
Je wilt veranderen? @sonjavanvuren schrijft over wat je kan tegenhouden, én hoe het wel kan. http://t.co/aSjq7dAi9l