Vind jij iets van dingen waar je niets vanaf weet? De #kommaarop vraag van deze maand doet me denken aan een blog die ging over “Waarom je niet subtiel moet zijn”: als je bang bent de waarheid geweld aan te doen, dan heb je ontelbare slagen om de arm nodig.
Daar wordt je verhaal niet bepaald duidelijker van
En dat niet alleen. Hoe stelliger je bent, hoe geloofwaardiger je wordt. Dat komt door één van de talloze cognitieve voorkeuren die in ons brein zetelen. Van die fijne, energiebesparende shortcuts die in het overgrote deel van de menselijke geschiedenis zo handig waren.
Snel iets beoordelen en daar net zo snel op reageren, kon het verschil tussen leven en dood zijn. Dat is er evolutionair ingeheid. En genen schakelen nou eenmaal een stuk minder snel dan culturen. Dus daar zitten we nu. Binnen no time hebben we ergens een mening over.
We leggen iets langs onze heuristische meetlat en hup: conclusie! Oh wee als je daarop aangesproken wordt. In de zin van: betwijfeld. Want zo snel als we conclusies trekken, zo slagvaardig knuppelen we die van anderen neer.
Stel je voor dat we met net zoveel verve kritisch over onze meningen waren
Inclusief die over onszelf. Allerlei belemmerende overtuigingen worden voor glasharde waarheden aangezien. Veelal heb je er niet eens erg in welke voorkeuren, vooroordelen en invloeden wanneer en in welke mate al dan niet opspelen.
Zeker niet als je vol heethoofdige emotie zit. Vooraf kun je van alles in alle rust beoordelen en beargumenteren. Achteraf kun je jezelf voor de kop slaan omdat je zo stom bent geweest. Daar tussenin zit de werkelijkheid. Zoals Ben Tiggelaar eens zei:
Wij mensen hebben een ingebouwd probleempje, een weeffoutje: We zeggen het één en doen het ander. We willen iets, maar vertonen gedrag wat ons niet bij dat doel brengt.
We hebben moeite met veranderen en zijn niet altijd te vertrouwen. En dan onderschatten we de invloed van de omgeving en toeval ook nog eens enorm. Met onze individualistische mindset schrijven we veel te veel volledig toe aan de persoon zelf.
En oh, wat kunnen we anderen en onszelf daarmee kwellen
“Je moet gewoon afvallen,” tegen iemand met overgewicht en knieproblemen. “Ik moet als ondernemer gewoon meer outgoing worden,” terwijl je introvert bent. ‘Gewoon’, ja. Zo simpel is het namelijk. Dus waarom dóe je het niet gewoon?!
Volledig onafhankelijk van allerlei invloeden van binnenuit en buitenaf, neem jij als autonoom handelend wezen het heft in handen om niet alleen de juiste beslissingen te nemen, maar ze ook doortastend effectief en consequent uit te voeren. Haha! 😉
Het is wel duidelijk he? Ik vind aan de lopende band iets van dingen waarvan ik denk dat ik er iets vanaf weet. Op een gegeven ogenblik kun je erachter komen dat er geen donder van klopt. Zo draait de aarde helemaal niet om de zon. En plat is ie ook al niet ;-p
Voortschrijdend inzicht heet dat
Niet dat iedereen nieuwe inzichten klakkeloos aanneemt. Heden ten dage zul je er niet meer voor op de brandstapel gegooid worden, al blijft het lastig. Want is het 100% zeker dat je gelijk hebt? Niets is zeker, behalve dat je dood gaat.
Een bekend gezegde en een… dooddoener. Nergens voor staan en gaan is sussend geruststellend rustig. Dat wel. Er is niets te verdedigen. Niets om je nek voor uit te steken.
Het is vermoeiend om ergens een uitgesproken mening over te hebben. Het is makkelijker om ‘m voor je te houden. Voordat je het weet heb je ruzie. Zeker online is dat zó geregeld.
Zat mensen die achter een digitale muur van anonimiteit erop los hakken -dat maakt een mening geven laagdrempeliger. Niemand die weet dat jij het bent.
Ongegeneerd je mening geven… of toch maar niet?
Wanneer heb je ergens zo veel verstand van, dat je ongegeneerd en openlijk je mening mag geven? Moet je ervoor gestudeerd hebben? Dr of Drs voor je naam hebben staan? Relevante levenservaring kunnen aantonen? Een ervaringsdeskundige zijn?
En dan nog zullen er zat mensen zijn die tóch vinden dat je uit je nek kletst. Of dat de manier waarop je je mening verwoordt onhandig of aanstootgevend is. De één kan nou eenmaal beter lullen dan de ander. Waarmee we weer bij die cognitieve voorkeuren zijn aanbeland.
Een hakkelende kenner met grote dossierkennis wordt genadeloos overruled door een strak babbelende amateur die er weleens iets over gehoord heeft. Wie maakt een betere eerste indruk? In onze snel-snel-snel tijd is dát vaker dan ons lief is waar het bij blijft.
Alhoewel, heb ik daar nou écht verstand van…?
Iedere eerste vrijdag van de maand is er een #kommaarop uitdaging. Lees en bekijk de bijdrages van de andere #kommaarop deelnemers van deze maand. Hoe het allemaal begonnen is? Lees Over kommaarop.
Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt
“Zo snel als we conclusies trekken, zo slagvaardig knuppelen we die van anderen neer” mooi raak van @sonjavanvuren ~ http://t.co/OavP91yPDm
Kitty Kilian zegt
En dan heb je ook nog stellig zijn als stijlvorm. Maar eigenlijk gaat het om orde scheppen. Ook al duurt die orde maar een artikel lang.
Sonja van Vuren zegt
Ja, het is een lekker gevoel als alles op z’n plek lijkt te vallen. Al is het maar voor even.
Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt
““Je moet gewoon een beetje afvallen,” tegen iemand met overgewicht en knieproblemen. ” http://t.co/vA1u2YUurh Ha! @sonjavanvuren
John Knappers (@JohnKnappers) zegt
“zat mensen die achter een digitale muur van anonimiteit erop los hakken” @sonjavanvuren: #kommaarop blog: http://t.co/H79emur1C1
Judith van Barlingen (@JudithBarlingen) zegt
Zo snel als we conclusies trekken, zo slagvaardig knuppelen we die van anderen neer. Raak weer van @sonjavanvuren http://t.co/hPYvIicC9X
Nicole Offenberg (@OffenbergNicole) zegt
“Ik vind aan de lopende band iets van dingen waarvan ik denk dat ik er iets vanaf weet.” http://t.co/zDJJxj9IVw @sonjavanvuren
Anne-Mieke Bovelett (@Gepresenteerd) zegt
Bang om je mening te geven? Moet je deze van @sonjavanvuren eens lezen! Top stuk weer! http://t.co/00vjgSmKlp
@ruth_eggers zegt
RT @sonjavanvuren: Wanneer heb je ergens zo veel verstand van, dat je ongegeneerd je mening mag geven? http://t.co/3ZYdz5crC1 – #kommaarop